Optimaliseer Je Financiën met KIA en EIA: Slim Investeren en Besparen

Optimaliseer Je Financiën met KIA en EIA: Slim Investeren en Besparen

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om je bedrijf te laten groeien en tegelijkertijd kosten te besparen. Twee interessante fiscale regelingen die je hierbij kunnen helpen zijn KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) en EIA (Energie-investeringsaftrek). In deze blog gaan we dieper in op wat deze regelingen inhouden en laten we aan de hand van rekenvoorbeelden zien hoe je hiermee kunt profiteren van belastingvoordelen. 

## Wat is KIA? 

KIA staat voor Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en is bedoeld om investeringen in bedrijfsmiddelen te stimuleren. Deze regeling is van toepassing op een breed scala aan investeringen, zoals machines, apparatuur, en zelfs zonnepanelen. Hoe werkt het? 

Wanneer je als ondernemer in een jaar tussen de €2.600 en €353.973 investeert in bedrijfsmiddelen, kom je in aanmerking voor KIA. Het bedrag dat je kunt aftrekken, varieert op basis van je investering en kan oplopen tot 28%. 

## Wat is EIA? 

EIA, oftewel Energie-investeringsaftrek, heeft tot doel investeringen in energiezuinige bedrijfsmiddelen te bevorderen. Dit omvat bijvoorbeeld LED-verlichting, warmtepompen, en energiezuinige apparatuur. De EIA-regeling biedt een extra fiscale aftrek bovenop de reguliere afschrijvingen. 

De hoogte van de aftrek varieert, maar kan oplopen tot wel 45,5% van het investeringsbedrag. Dit betekent dat je een aanzienlijk deel van je investering kunt aftrekken van je belastbare winst. 

## Rekenvoorbeeld: KIA en EIA in de Praktijk 

Stel je voor dat je een eenmanszaak met een winst van € 100.000,- op jaarbasis, en €2.600 ex BTW wilt investeren in energiezuinige apparatuur (power station met zonnepanelen) die in aanmerking komt voor zowel KIA als EIA. Laten we eens kijken hoeveel belasting je kunt besparen: 

1. **KIA Berekening:**

   - Je investering is €2.600.

   - KIA-bedrag = 28% van €2.600 = €728.

   - Je winst van €100.000 wordt verminderd met €728 voor de KIA-aftrek.

   - Je betaalt belasting over €99.272 in plaats van €100.000. 

2. **EIA Berekening:**

   - Stel dat de investering in aanmerking komt voor 45,5% EIA.

   - EIA-bedrag = 45,5% van €2.600 = €1.183.

   - Dit bedrag kun je extra aftrekken van je belastbare winst. 

## Belastingbesparing 

De totale belastingbesparing is de som van de KIA- en EIA-bedragen:

- KIA: €728,-

- EIA: € 1.183,- 

Samen is dit €1.911 aan belastingvoordelen. 

Maar wat betekent dit in de praktijk? Laten we even uitgaan van het hoogste belastingtarief, namelijk 50% (afgerond om makkelijker te rekenen). We weten al dat zowel KIA als EIA een totale extra belastingaftrek van €1.911,- vormen. Daarnaast hebben we de mogelijkheid om de initiële investering van €2.600,- over een periode van 5 jaar af te schrijven. Dit betekent dat we in totaal €4.511,- kunnen aftrekken van onze belastbare winst. 

Concreet betekent dit dat we over dit zojuist genoemde bedrag geen belasting hoeven te betalen, wat resulteert in een besparing van €2.255,-. Dus, de netto investering komt eigenlijk neer op €2.600,- minus €2.255,- (belastingvoordeel) = €344,5. 

Dat is echt een buitenkans. 

Maar laten we nog een stap verder gaan. Stel dat we besluiten om de AC200 Max samen met 2 x F380W zonnepanelen aan te schaffen. 

Wij bieden een pakket bestaande uit een flexibel zonnepaneel en een AC200 Max voor bestelwagens, zodat u nooit meer zonder stroom komt te zitten.

Het zonnepaneel wordt op het dak geïnstalleerd, en de power station wordt in de bestelwagen opgeborgen. Enkele voordelen voor bestelwageneigenaren zijn onder andere:

  • Gemak: Alle elektrische apparaten kunnen worden opgeladen terwijl u onderweg bent.
  • Flexibiliteit: U bent nooit meer afhankelijk van een stroomaansluiting. Met de AC200 Max kunt u al uw apparaten van stroom voorzien.
  • Terugverdientijd van 1 jaar: Als u de AC200 Max elke dag volledig laadt en ontlaadt, bespaart u bij de huidige energieprijzen € 350,- per jaar. 

## Conclusie 

KIA en EIA zijn krachtige instrumenten waarmee je als ondernemer kunt investeren in groei en energiezuinigheid, terwijl je tegelijkertijd je belastingverplichtingen verlaagt. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele regelgeving en mogelijk advies in te winnen bij een belastingadviseur om het maximale uit deze regelingen te halen. Kortom, met slimme investeringen kun je niet alleen je bedrijf laten groeien, maar ook je financiën optimaliseren. 

Het Belastingvoordeel is Afhankelijk van Verschillende Factoren

Het is belangrijk op te merken dat het belastingvoordeel van zowel KIA als EIA afhankelijk is van diverse factoren, waaronder je belastingschijf en je ondernemingsvorm. De hoogte van je belastingvoordeel kan variëren, afhankelijk van je individuele situatie.

  • Belastingschijven: De hoogte van je belastingvoordeel wordt beïnvloed door de belastingschijf waarin je valt. In Nederland hebben we verschillende schijven met bijbehorende belastingtarieven. Dit betekent dat hetzelfde aftrekbare bedrag voor KIA en EIA verschillende belastingbesparingen kan opleveren, afhankelijk van je inkomsten.
  • Ondernemingsvorm: De ondernemingsvorm die je hebt gekozen, speelt ook een rol. Bijvoorbeeld, als je een eenmanszaak hebt, wordt het belastingvoordeel doorgaans verrekend met je persoonlijke inkomstenbelasting. In het geval van een BV kan het aftrekken van deze investeringen van invloed zijn op de vennootschapsbelasting. 

Om een nauwkeurige inschatting te krijgen van het belastingvoordeel dat je kunt behalen door gebruik te maken van KIA en EIA, raden we je aan om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen kunnen je helpen bij het bepalen van de specifieke voordelen die voor jouw situatie gelden en kunnen een gedetailleerde berekening uitvoeren.

Het optimaliseren van je belastingvoordeel is een belangrijk onderdeel van financiële planning voor ondernemers. Door gebruik te maken van deze regelingen kun je niet alleen investeren in je bedrijf, maar ook aanzienlijk besparen op je belastingen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor persoonlijk advies en maatwerk berekeningen die zijn afgestemd op jouw unieke omstandigheden. Wij staan klaar om je te helpen bij het maximaliseren van je financiële voordelen.

Comments (0)

No comments at this moment

 

You can try some popular tags here:

Account

Account

Nog geen account?
Create an Account